Sessie over de impact van 'walkable neighbourhoods' op het actieve verplaatsingsgedrag en dus de gezondheid van mensen. Met Mieke Nolf (Vlaams Instituut Gezond Leven) over walkability en de link tussen duurzame mobililteit en gezondheid, Bart Van Lokeren (Stad Sint-Niklaas) over de Clementwijk en Hanne Van Herck over trage wegen als groene functionele belevingstrajecten.

We bewegen ons te weinig en dat heeft gevolgen: we worden steeds dikker. Je actief verplaatsen vermindert de kans op hart- en vaatziekten, osteoporose (botontkalking), overgewicht, hoge bloeddruk, dikkedarmkanker en diabetes type 2. Een studie geeft aan dat fietsers 4 kilo minder wegen dan automobilisten.

 

Inwoners van een ‘walkable neighbourhood’ bewegen meer blijkt uit heel wat studies. Het resultaat is enorm: in wijken die beter bewandelbaar zijn wordt 80 minuten per week meer functioneel gewandeld, 40 minuten per week meer functioneel gefietst, 20 minuten per week meer recreatief gewandeld en 35 minuten per week minder gebruik gemaakt van gemotoriseerd vervoer.

In deze sessie, o.l.v Mieke Nolf van Vlaams Instituut Gezond Leven, staan we stil bij het concept Walkability.

 

Bart Van Lokeren (beleidsadviseur plannen en ontwikkelen, Stad St.-Niklaas) doet uit de doeken hoe bij de inrichting en ontwikkeling van de nieuwe Clementwijk trage verbindingen en zachte mobiliteit een premisse waren en hoe dat er in de praktijk uit is gaan zien.
 

Hanne Van Herck van trage Wegen vzw schetst trage wegen als zoveel meer dan gewoon wegeltjes waar je op zondag gaat wandelen. Deze groene functionele belevingstrajecten zijn een aanzet tot actieve verplaatsingen in eigen gemeente, voor erg diverse doelgroepen en zoveel meer.

 

Na hun input ga je zelf aan de slag met de andere deelnemers om dieper in te gaan op elk van deze praktijken en te onderzoeken wat ze kunnen betekenen in jouw gemeente.

Fietsersbond
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly